Kan alle emner af messing kemisk afgrates?

Når emnet fremstår ubehandlet (dvs. ikke lakeret) - og emnet ikke er større end 1000 mm X 500 mm X 4500 mm - og ikke vejer mere end 50 kg - er alt som udgangspunkt muligt...

Hvor godt bliver resultatet ?

Man opnår som hovedregel særdeles gode resultatet med kemisk afgratning /polering af messing.

Pakning, forsendelse og tranport

For at sikre emnerne mod ridser under transport og handling - pakkes emnerne adskilt fra hinanden. Ved seriefremstillende varer udvikles emballage holdere hvilket efter LEAN tankegang er mest rationelt for kunden og Sønderborg Fornikling

Kemisk afgratning / -polering / Bright Dipping: Messing

Grundlæggende viden

Kemisk afgratning, Kemisk polering & Bright dipping er forskellige benævnelser på samme type overfladebehandling. Det er en proces der er særligt tilpasset messing. Fordelene ved kemisk afgratning er : 

  • Den kan foretages uafhængig af emnets gemometri. (dvs. at det er både indvendige og udvendige overflader som afgrates, hvilken eksempelvis er en fordel ved rør, ventiler etc.)

  • Mindre / skrøbelige emner kan behandles, da der ikke er nogen mekanisk belastning af emnerne.

  • Der er ikke nogen risiko for, at der opstår nye mikrograter / ridser af emnet under processen.

  • Der opnås høj kvalitet / ensartethed i overfladen.

 

 

Tekniske data

Basismateriale: Messing 

 

Max. emne dimensioner: 1000 mm X 500 mm X 450 mm   Max. emne vægt : 50 kg

 

Materiale kvalitet : Emnet skal levers fri for lak, maling, olie, tushstreger etc. 

Visuel- og teknisk forbedring

Kemisk afgratning/polering udføres på messingemner for at opnå en visule forbedring - eller af tekniske årsager hvor emnerne skal fremstå uden ridser etc.(Ventiler, dyser etc.) Nedenstående billede viser et messing rør som har fået en kortvarig afgratningsbehandling. Venstre er før behandling. Højre er efter behandling. Jo længere behandlingstid - des bedre bliver afgratet. Som udgangspunkt kan ridser / mærke i en dybde på optil 1 mm fjernes.

 

 

Bliver emnet mindre efter afgratning/polering ?

Bliver emnet mindre efter afgratning/polering ?

Afhængig af behovet for afgratning bliver emnets dimensioner mindre. Er der behov for at afgrate ex. 10 my vil der blive taget 10 my af hele emnets overflade - både indvendigt og udvendigt. Derfor er det væsentligt ved seriefremstilling af emner som skal afgrates - og hvor der er snævre måltolerancer(gevind, ventiler, dyser etc.) - at emnerne fremstilles i den nødvendige overstørrelser - så der tages hensyn til den efterfølgende afgratning

Efterbehandling

Efterbehandling

Efter kemiskafgratning/polering bliver emnerne passiveret med en organisk inhibitor hvilket er en coating der begrænser oxidering/korresion af den behandlede overflade.

 

 

Pakning og forsendelse

Pakning og forsendelse

For at sikre de behandle emner mod ridser ved forsendelse af varen - aftales for hver enkelt varer hvordan de skal pakkes.

Ved seriefremstillende varer er det ofte en fordel at der udvikles emballageholder til emnerne - hvilket sikrer en skånsom forsendelse.

Billed galleri: Kemisk afgratning / polering af messing