Brunering (Varm)
Fordel: Korresionsbeskyttelse uanset geometri
Brunering (Varm)
Fordel: Ingen målændringer
Brunering (Varm)
Fordel: Varmbrunering er mere holdbart end koldbrunering
Brunering (Varm)
Attraktiv sort finish

Varm Brunering (Sort oxidering)

Grundlæggende viden

Ved Brunering (Sort oxidering) af metalemner opnår man Korrosions beskyttelse uanset emnets geometri, tilnærmelsesvis ingen målændringer af emnet, en mindre gnidningskoefficient og en flot Sort finish.

Brunering(Sortoxidering) er meget anvendt til maskin- & ståldele i industrien, behandling af værkstøjsdele, geværløb, knive - og det er blevet særdeles populært og anvendt i boligindretning m.v. - pga. den attraktive mørke finish.

Tekniske data

Basismateriale: Jern, Støbejern, Stål


Lagtykkelse:  +/- 1 my

 
Farve: Mørkblå / Sort afhængig af emne materiale.

 

Max. emne dimensioner: 600mm X 500 mm X 350 mm   Max. emne vægt: 50 Kg.


Optioner(Efterbehandling):

  • Afbrintning: I forbindelse med forbehandling og belægning vil der opstå brint, hvilket kan medføre brintskørhed i stål. Derfor bør man, hvis der er tale om højstyrkestål, få emnerne afbrintet.
Varmbrunering er mere holdbart end koldbrunering

Varmbrunering er mere holdbart end koldbrunering

Hos Sønderborg fornikling anvender vi kun varmbrunering (ca. 140°C), da den har vist sig at give den pæneste finish, bedre korrosionsbeskyttelse og et mere holdbart resultat i forhold til koldbrunering.

Sort Finish

Sort Finish

Farven afhænger af emnematerialet og vil være inden for farves spekteret mørkeblå / Sort.

Selve den sorte farve fremkommer ved at bruneringsprocessen genererer ædelrust (FE01 eller FE03) som giver den sorte farve i modsætning til traditionel rust (FE02) som vil være rød rust.

 

Er der forskel på brunering og Sort Oxidering?

Er der forskel på brunering og Sort Oxidering?

Brunering og sort oxidering er det samme - blot forskellige betegnelser - på den samme overfladebehandlingsproces. Sort oxidering er en kemisk-teknisk betegnelse for processen. Brunering stammer fra ordet bräunen som er et germansk ord fra middelalderen med betydningen ”At dekorerer, at give farve”

Mindre gnidningskoefficient

Mindre gnidningskoefficient

En bruneret overflade har en mindre gnidningskoefficient pga. den ændrede overfladestruktur /oliefilm

 

Korrosionsbeskyttelse uanset geometri.

Korrosionsbeskyttelse uanset geometri.

Varm Brunering (Sort Oxidering) er enkelt fortalt en kemisk proces, hvor der genereres ædelrust på emnets overfalde i en kontrolleret proces. Denne proces ændrer overfladestrukturen på emnet, så man derigennem forøger evnen til at fastholde en beskyttende oliefilm. Det er denne forbedrede evne som giver korrosions beskyttelsen og den kan foretages på emner uanset geometri. Som korrosionsbeskyttelse egner processen sig generelt betragtet bedst til emner, der opbevares indendørs eller i ikke alt for aggressive miljøer.

Ingen målændringer

Ingen målændringer

Brunering ændrer, i modsætning til mange andre overfladebehandlinger, ikke emnets mål(under 1 my). Derfor kan man overholde snævre tolerancer ved brunering(Sort oxidering).

Billed galleri: Varm Brunering (Sort Oxidering)